HTML

DZT

20 éve omlott le a Berlini Fal. Történetek előtte, közben és utána.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

A Berlini Fal leomlásának 20.évfordulójára

2009.05.27. 09:56 csicsa

2009-ben Berlin különleges jubileumot ül: a Fal leomlásának és a békés forradalomnak a 20.évfordulóját. A Berlini Fal 28 éven át választotta ketté Németország régi-új fővárosát, és a megfélemlítés szimbólumává vált. A Fal emberek millióinak sorsát határozta  meg, és sokan vesztették életüket, akik megpróbáltak átmászni rajta. Berlin újkori történelmének kétségkívül legörömtelibb eseménye a Fal leomlása. A város a legváltozatosabb programokkal emlékezik az 1989-es novemberi eseményekre.

 

A jubileumi év legfőbb eseményei

A Potsdamer Platzon 2009 januárja óta egy infobox mutatja a változásokat, amelyek a városban a Fal leomlása óta történtek. Az NDK utolsó helyi választásai elleni tiltakozás emlékére május 7-én nyílt a „Békés forradalom 1989/90“ címet viselő szabadtéri kiállítás és multimédiás esemény, amely a nap 24 órájában, ingyenesen tekinthető meg az Alexanderplatzon.

A Fal eltűnése nemcsak a lelkekben, a városképben is hatalmas változásokat hozott. Új kormányzati épületek, követségek, új városközpont épült. Ezek az objektumok november végéig műalkotásként is szerepelnek kiállításokon, építsük történetét az előttük kiállított infoboxokban is végig kísérhetik az érdeklődők.

A jubileumot októberben soha nem látott pompával ünneplik meg a berliniek. Két óriás hódítja meg ekkor a német fővárost, akik elmesélik a kettéválasztás és az újraegyesítés történetét. A francia Royal de Luxe színházi csoport 14 méteres marionettfigurái több napon át ejtik ámulatba a nézőket a jelentősebb helyszíneken, pl. az Alexanderplatzon, vagy a vöröstéglás Városháza előtt.

A központi esemény a november 9-i hatalmas népünnepély lesz a Brandenburgi kapunál. Körülötte iskolások állítanak majd fel 1,30 m magas és 80 cm széles dominókat – a Falat jelképező építőköveket. Az egykori határon, két sorban felállított dominósor hossza eléri majd a 2 kilométert. Az ünnepség egyik csúcspontjaként, egyetlen mozdulattal ledől majd ez a dominósor – és vele a Fal is. Ebben a pillanatban indítják a pompás tűzijátékot, amit német együttesek koncertje követ majd. További információk: www.mauerfall09.de

 DZT

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása